Reunies per jvi

Reünie C-, B- en A-klas met JVI 1959 in de IJ-kantine te Amsterdam

door Bert van der Tang

Kwekelingen met een jvi 1959, die bij Amsterdamse maatschappijen hebben gevaren, kennen de NDSM. Een grote werf waar je op weg naar IJmuiden of van IJmuiden naar Amsterdam langsvoer. En velen zullen daar ook gedokt hebben (ook ik) en de NDSM-fietsen hebben gebruikt om zich over het werfterrein te verplaatsen. Eenmaal heb ik de fout begaan een ‘bazenfiets’ te benutten en dat leverde me een stevige reprimande op van de bewaking. De NDSM is niet meer, maar het terrein is nu een hotspot voor horeca en dergelijke. Zo kon het gebeuren dat 17 oud-kwekelingen met jvi 1959 van de tweejarige opleiding, één met jvi 1958 en één met jvi 1960 op zondag 24 juni 2018 elkaar daar troffen voor een reünie, gemiddeld dus 59 jaren na de intrede ..

Locatie: een voormalig kantoorgebouw van de NDSM, thans De IJ-kantine (www.ijkantine.nl) genaamd. Mooie horecaplek aan het IJ, met prachtige foto’s van de Oranje die geschilderd wordt en de Oslofjord die een dokbeurt krijgt.

De aanleiding voor de reünie ontstond op 29 januari 2017 toen Bert van der Tang met zijn vrouw op bezoek was bij George Goldsteen en zijn vrouw in Launceston, Tasmania. George memoreerde dat hij in 2018 naar Nederland zou komen om de onthulling van de zo genoemde Stolpersteine bij het huis waarin de familie Goldsteen tijdens WO II woonde en dat hij het plezierig zou vinden klas- en jaargenoten van de Kweekschool te ontmoeten. Een reünie dus. Bert nam dat op zich en kwam er snel achter dat het aantal vindbare C-klassers met jvi 1959 uiterst beperkt was, dus doorgezet naar de B- en A-klas. Resultaat: 19 deelnemers die elkaar troffen in De IJ-kantine. Allen 75-plus.

Programma: gezellig informeel, informeel gezellig. Zo gezellig dat zelfs verzuimd werd de groepsfoto te (laten) maken. De reünie begon toen de tweede reünist arriveerde en hield op toen er nog maar één reünist aanwezig was.

Deelnemers maakten er een zeer internationale reünie van, Tasmania (Australië), Zuid-Afrika, Spanje (2x), Duitsland. En inderdaad: sommigen hadden elkaar in geen 57 jaar gezien, dus als er weer een 75-plusser op de aanwezigen toeliep was iedereen druk bezig met het identificeren van de nieuw aangekomene ...

Het werd een uiterst plezierige bijeenkomst en het bewijs werd weer geleverd dat kwekelingen die 2 jaren dag en nacht met elkaar aan de Prins Hendrikkade hebben doorgebracht en elkaar 57 jaar niet gezien hebben, binnen de kortste keren weer uiterst gemakkelijk met elkaar in gesprek zijn ...

Uit de reacties van de deelnemers na het evenement bleek dat het voor iedereen een bijzonder plezierige en waardevolle bijeenkomst was.

Aanwezig waren, in alfabetische volgorde: Jaap Barendrecht, Gijs Benninga, Wouter de Boer, Willem Drost, Loek Egeter, George Goldsteen, Bob Groenevelt, Ton van Haaften, Lex IJssennagger, Sanatan de Jongh Swemer,Wil Koper, Piet Langerijs, Vincent Ligthart, Kees van Louvezijn, Andries Oosenbrugh, Charles Slijpen, Bert van der Tang, Wouter Thumann, Thijs van Traa.

Hieronder enige sfeerbeelden van de maaltijd in de IJ-kantine.

59-1.jpg59-10.jpg59-11.jpg59-12.jpg59-13.jpg59-14.jpg59-15.jpg59-16.JPG59-17.JPG59-18.jpg59-19.JPG59-2.jpg59-20.JPG59-9.jpg59-21.jpg59-3.jpg59-4.jpg59-5.jpg59-7.jpg59-8.jpg